Af van het gas

Als je aardgas gebruikt, veroorzaak je CO2-uitstoot. Dit broeikasgas is de belangrijkste oorzaak voor klimaatverandering. De opwarming van de aarde heeft een negatieve invloed op mens en natuur. Daarnaast is de voorraad aardgas niet oneindig, het raakt een keer op. Daarom moet Nederland in 2050 definitief van het gas af.

Tips
2050 lijkt nog ver weg maar nieuwe woningen worden in principe nu al niet meer voorzien van een gasaansluiting. Heb jij een koophuis en ben je nieuwsgierig hoe jij van het gas af kan? Er zijn voldoende opties om het gasverbruik in jouw woning te reduceren of te elimineren. Om je op weg te helpen, hebben we een aantal tips op een rijtje gezet. Welke opties het best bij jouw situatie passen, hangt mede af van jouw woning.

  1. Isoleren; Om te wonen zonder gas is goede isolatie van je huis noodzakelijk. Denk hierbij aan driedubbel glas, dakisolatie en het dichten van kieren.
  2. Verwarmen; Lekker warm binnen zitten én geen aardgas meer verbruiken; met een warmtepomp kan het allebei. Een warmtepomp verwarmt jouw huis elektrisch en daarmee is het energieverbruik een stuk duurzamer.
  3. Koken; Je kunt overschakelen naar elektrisch koken met een inductiekookplaat. Koken op inductie is eenvoudig in gebruik en veilig.
  4. Douchen en afwassen; Er zijn meerdere manieren om warm water in huis te hebben zonder gas te gebruiken. Met water uit een warmtepomp, zonneboilersysteem of directe elektrische verwarming kun je warm douchen en afwassen.
  5. Energie opwekken; Wel eens gedacht aan investeren in zonnepanelen of in projecten voor windenergie? Dit kan behoorlijk lucratief zijn.
  6. Overstappen; Wek je zelf onvoldoende energie op? Stap dan over op groene stroom via een duurzame energieleverancier.

Voordelen
De overgang naar aardgasvrij wonen is niet eenvoudig. Gelukkig levert het wel flink wat voordelen op. Zo verminder je de CO2-uitstoot en je energiekosten. Tegelijkertijd neemt de waarde van je woning toe door het betere energielabel.

Subsidie
Wil jij af van het gas? Zie jij een kans om jouw steentje bij te dragen aan het verduurzamen van Valkenswaard? Er zijn een aantal subsidies die de stap misschien wat eenvoudiger maken. Op de site van het energieloket vind je een overzicht van alle tips en subsidies.
Regionaal Energieloket | Gemeente Valkenswaard | RegionaalEnergieloket
Kun je gelijk de huisscan doen en zien wat verduurzamen jou oplevert!

Samen Valkenswaardig is een initiatief voor en van àlle Valkenswaardenaren. Dat betekent dat ook jij in actie kan komen. Elk initiatief draagt bij aan een groene toekomst. Samen maken we het verschil. Wat ga jij doen?

Wat doen we op dit moment?

Tegel eruit, plantje erin!

Van 19 april t/m 21 mei staat Valkenswaard in het teken van vergroening. Hoe? Gewoon door tegels uit je tuin...

Partners van Samen Valkenswaardig

Samen Valkenswaardig is een community waar nieuwe samenwerkingen kunnen ontstaan. Waar duurzame initiatieven worden gepromoot en waar iedereen uit Valkenswaard...

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van inspirerende voorbeelden, tips en verrassende acties? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!...

Binnenkort op je deurmat!

Energie besparen is voor jou als Valkenswaardenaar vast en zeker interessant, toch? Je bespaart op je energierekening, je verhoogt je...

Partner worden?

Ben jij met jouw initiatief of organisatie een voorbeeld van hoe duurzaamheid ook dichtbij, inspirerend en leuk kan zijn? En...

Skip to content