Tegel eruit, plantje erin!

Van 19 april t/m 21 mei staat Valkenswaard in het teken van vergroening. Hoe? Gewoon door tegels uit je tuin te halen en te vervangen door planten. Eén tegel is al een mooi begin, meer is beter. Samen gaan we aan de slag. Doe jij ook mee?
Waarom vergroenen?

Door het veranderende klimaat wordt het weer in Nederland steeds extremer. Met regelmaat teisteren hoosbuien en hittegolven ons land. Omdat onze leefomgeving sterk is versteend, leidt dit extreme weer vaak tot overlast. Regenwater kan niet de grond in, het riool raakt overbelast en straten en huizen lopen onder. Op zomerse dagen houden stenen en tegels warmte lang vast waardoor het nog heter wordt, een verschijnsel dat we hittestress noemen.

De oplossing: tegel eruit, plantje erin!

We kunnen allemaal meewerken aan de oplossing van dit probleem. In Valkenswaard is ongeveer 40% van de
voor- en achtertuinen verhard. Als iedereen met zo’n versteende tuin enkele tegels en stenen verwijdert en er plantjes voor in de plaats zet, wordt Valkenswaard een stukje groener en klimaatbestendiger. Hoe meer tegels je weghaalt hoe beter.

Regenwater kan dan weer de grond in en in de zomer is je
tuin een stuk koeler. Een tuin met planten is bovendien vriendelijker voor insecten en vogels. Ook mensen voelen zich prettiger in een groene tuin. Dus: weg met grijs, lang leve groen!


Tegel eruit, plantje erin: zo doe je dat 

Je tuin vergroenen is niet moeilijk. Als je dit stappenplan volgt, komt het helemaal goed. Aan de slag!

1.          Wip een of meer tegels omhoog en haal ze weg.

2.         Vaak ligt onder de bestrating  geel of grijs zand. Schep het zand weg tot een diepte van 20 centimeter. Of nog dieper als de plant een grote kluit heeft. De plantwortels moeten rondom genoeg groeizame (= donkere) grond hebben.

3.         Vul het gat met aanplantgrond of bodemverbeteraar (turfvrij).

4.         Kies vaste (inheemse) planten die in verschillende seizoenen bloeien. Zo heb je van voorjaar tot najaar bloemen in je tuin.

5.        Sommige planten hebben graag zon, andere liever schaduw of ertussenin. Welk symbool staat er op het infokaartje bij je nieuwe plant: zon, halfschaduw of schaduw? Zon: je plant heeft per dag 7 uur zomerzon nodig. Halfschaduw: de plant wil gefilterd zonlicht of 3 à 5 uur zomerzon. Schaduw: de plant heeft in de zomer genoeg aan minder dan 3 uur zonlicht.

6.         Zet de planten in de grond. Zorg dat de plantenkluit en de aarde goed vochtig zijn.

7.        Geef regelmatig water wanneer er weinig of geen regen valt. Boomschors en bodembedekkende planten helpen ook om de grond vochtig te houden.

8.        Houd je tuin het hele jaar gezond. Voor gezonde wortels strooi je in herfst en voorjaar kalk (behalve bij hortensia en azalea). Herhaal dit als het vaak regent (regen spoelt de kalk weg). Geef organische mest in voorjaar en zomer, liefst half april en half juli.

9.        Geniet van je groene en fleurige tuin!


Meer tips
  • Geen tuin maar wel een balkon? Zet er een paar flinke potten met planten op. Uitbundig groen en heerlijk koel.
  • Heb je geen voortuin? Informeer bij de gemeente of je een geveltuintje mag aanleggen.
  • Vang regenwater van je dak op in een regenton en gebruik het in je tuin. Zo voorkom je dat het in het riool stroomt én je bespaart drinkwater.

ACTIEWEKEN 19 april – 21 mei

Tegels vervangen door planten kun je het hele jaar doen. Maar
dit voorjaar geven Samen Valkenswaardig-partners gemeente Valkenswaard en tuincentrum Coppelmans samen met Waterschap De Dommel ‘tegels wippen’ extra aandacht. Van 19 april tot en met 21 mei kun je leuke prijzen winnen en een gratis plantenbon verdienen.


Prijsvraag: wie maakt het mooiste tegelbouwsel

Wat doe je met de tegels die je weghaalt? Hergebruik ze in je tuin! Bouw er bijvoorbeeld een muurtje of torentje van met veel gaten en kieren. In een aantal kieren kun je (vet)plantjes stoppen. Zo creëer je een schuilplaats voor insecten, amfibieën en andere kleine dieren, en draag je bij aan de biodiversiteit. Tip: Bij ecotuinderij De Weitens hebben ze het al geprobeerd met oude tegels van gemeente Valkenswaard. Klik hier om naar de video te gaan. Maar misschien heb jij een beter idee? Hoe dan ook: maak een foto van jouw groene tegelbouwwerk en mail die voor 21 mei 2023 naar groen@valkenswaard.nl. De slimste, mooiste of creatiefste oplossing wint een prijs.

Plantenbon van € 5,00

De foto van je tegelbouwwerk is sowieso geld waard! Neem hem mee (mag ook op je telefoon) naar tuincentrum Coppelmans aan de Nieuwe Waalreseweg 199 en je ontvangt direct een tegoedbon ter waarde van € 5,00 om plantjes mee te kopen. Je kunt de tegels die je uit je tuin hebt gehaald ook inleveren. Tijdens de actieperiode staat er een container op het terrein van tuincentrum Coppelmans waar je je tegels kwijt kunt. Bij inlevering ontvang je ook een tegoedbon.

Nomineer jouw vergroenplek in Valkenswaard

Ook de gemeente wil graag verder vergroenen. Ken jij een plek in Valkenswaard of Waalre waar de verharding (tegels, straatstenen of asfalt) overbodig is en waar eigenlijk beter planten kunnen staan? Stuur voor 21 mei 2023 een mail met de locatie naar groen@valkenswaard.nl. Minstens één van de gemelde locaties zal dit jaar worden vergroend door de gemeente.

Voorleesmiddagen en kleurwedstrijd bibiotheek

Ook de bibliotheek sluit aan bij de actieweken. Kinderen kunnen mee doen met een kleurwedstrijd in de bibliotheek, er zijn mooie prijsjes te verdienen.

 

Op woensdagmiddag tijdens de actieweken ( 19-26 april en 3-10-17 mei)  wordt er om 15.00 uur voorgelezen in de bibliotheek uit het boek “Natte voeten” van Judith Koppens & Andy Engel. Natuurlijk zijn er ook een heleboel boeken te leen met als thema Duurzaamheid.
De actie ‘Tegel eruit, plantje erin’ is een initiatief van Samen Valkenswaardig en Waterschap de Dommel.  Aan deze Valkenswaardige actie nemen deel Tuincentrum Coppelmans en de gemeente Valkenswaard. Alle partners van Samen Valkenswaardig steunen deze actie.

Waterschap De Dommel is dé waterpartner in Midden-Brabant. Samen met anderen werken we aan droge voeten, voldoende en schoon water. We dragen actief bij aan een gezonde, mooie, veilige, natuurlijke en duurzame leefomgeving. Een leefomgeving waarin mensen graag wonen, werken en recreëren met goede condities voor ondernemers

We zijn genomineerd!

Wat een geweldig nieuws! Samen Valkenswaardig is genomineerd voor de Awards voor Duurzaamheid. Dit is een prachtige erkenning voor onze...

Fotowedstrijd de Weitens

Het insectenpad bij de Weitens is vanaf woensdag 21 juni het toneel van de Valkenswaardig fotowedstrijd. Loop tussen de fruitbomen,...

Tegel eruit, plantje erin!

Van 19 april t/m 21 mei staat Valkenswaard in het teken van vergroening. Hoe? Gewoon door tegels uit je tuin...

Over de Weitens (video)

Waarom De Weitens een partner van Samen Valkenswaardig is lijkt ons overduidelijk. Corinne, Wilma en Jack runnen samen dit duurzame...

Partners van Samen Valkenswaardig

Samen Valkenswaardig is een community waar nieuwe samenwerkingen kunnen ontstaan. Waar duurzame initiatieven worden gepromoot en waar iedereen uit Valkenswaard...